Βασικές γνώσεις

Η χοληδόχος κύστη είναι προσκολλημένη στην κάτω επιφάνεια του ήπατος και αποτελεί μια «αποθήκη» συγκέντρωσης της χολής. Η χολή είναι υγρό το οποίο είναι απαραίτητο για την πέψη και απορρόφηση των τροφών. Η χολή μετά την παραγωγή της από το συκώτι αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη και διοχετεύεται στο έντερο όταν υπάρξει ερέθισμα με την λήψη τροφής.

Το σύνολο των σωληναρίων διαμέσου των οποίων η χολή μεταφέρεται από το συκώτι προς την χοληδόχο κύστη και το έντερο ονομάζεται σύστημα χοληφόρων. Τελικά όλη η χολή εγκαταλείπει το ήπαρ μέσω δυο σωληναρίων τον δεξιό και αριστερό ηπατικό πόρο οι οποίοι συνενώνονται και διοχετεύουν την χολή είτε στο έντερο όταν υπάρχει ερέθισμα τροφής ή την αποθηκεύουν στην χοληδόχο κύστη όταν δεν υπάρχει ερέθισμα.
Σε περίπτωση χολολιθίασης (πέτρες στην χοληδόχο κύστη), ή άλλων λιγότερο κοινών παθήσεων της χοληδόχου (κύστεις πολύποδες, καρκίνος κτλ) ολόκληρη η χοληδόχος κύστη αφαιρείται (χολοκυστεκτομή). Η χολοκυστεκτομή δεν επηρεάζει καθόλου τον μετέπειτα τρόπο ζωής ή διατροφής του ασθενούς.